16 Oca 2014

Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?


Logo Tasarımını Nasıl Yapıyoruz?
Unutmayın; Logoyu Üreten Tasarımcı olsa da Oluşturan Firmanızdır.
Logo Tasarımı; kurumunuzu yansıtan en önemli görsel ögedir. Herhangi biri sitenize girdiğinde ilk olarak logonuzu görür. Şirketinizin ne iş yaptığı, misyonunuz hepsi bunun içinde saklıdır. Logonuzun rengi bile (Belki çok detaya giriyorum ama) çok önemlidir.

Örneğin ilaç satan bir şirketin logosun da ağırlıklı renk olarak kırmızı kullanmak genelde yanlış olur. Burada kullanılan mavi yada yeşil renklerin rahatlama güven duygusu vardır. Tabi ki kalple yada kan ile ilgili olan bazı ilaçlar da kırmızı kullanılır ama bu tamamen firmanın ne iş yaptığını iyi analiz etmekle ilgilidir.


Karakalem Logo Taslağı
Karakalem Logo Taslağı
İllustrator Çizim
İllustrator Çizim
3D Max Çizim
3D Max Çizim
After Effect Efeklendirme
After Effect Efeklendirme

Logo Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?
  • Renk
Logo tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur renktir. Kurumun yaptığı işi renklerin anlam ve değerlerine göre sınıflandırarak yapılan analiz sonucu ilk olarak renge karar verilir. Logoda çok fazla renk kullanılmamalı her baskı yada kesim tekniğinde sorunsuz kullanılabilmelidir.

  • Sadelik
Logo tasarımında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise sadeliktir. İçerisinde resim yada karışık simgeler barındıran bir logo dikkat dağıtır. Logo mümkün olduğunca sade olmalıdır. Örneğin yürürken arabada yolculuk yaparken bile logoya baktığımızda ne olduğu anlaşılmalıdır.

  • Oran ve Ebatlar
Bir logo rozet üzerinde veya dev bir bilboad üzerinde de kullanılabilir, amacımız logoyu her ebatta iyi göstermek ebat ve oranlarını iyi hesaplamaktır. Bu yüzden az önce bahsettiğim sadelik de burada çok önemlidir. 

  • Algılanabilirlik
Logo her yüzeyde rahat algılanabilmeli okunabilmelidir. Örneğin bir deri çanta üzerindeki  pürüzlü alandada, yada ofisimizdeki buzlu camdada detaylarını kaybettirmeden onu görebilmeliyiz. Logonuzun zıt contrast rengi mutlaka olmalıdır ki ileride logonuzu koyu yada açık zeminlerde kullanırken sorun yaşamayın.

  • Yazı Karakteri - Tipografi
Ofisimizdeki sandalyeler ne kadar düzenli değil mi? Aralarındaki boşluklar hepsinin bir model olması... İşte yazı karakterleri de buna benzer. Kullanacağımız fontlar birbirine uyumlu olmalı yada uyumlu hale getirilmeli arasındaki boşluklar düzenlenmeli okunabilir ve kaliteli bir ifade sağlanmalıdır.

  • Özgünlük
Sizin için logonuz ne kadar hoşa giden bir tasarım gibi görünse de eğer istenmeyen bir şeyi çağrıştırıyorsa iyi bir logo değildir. Buna çok dikkat etmek gerekir. Logonun sektörünüzde ki başka markaları çağrıştırmaması anımsatmaması gerekli buna dikkat edilmelidir.

  • Sunum
Evettttt, logomuz bitti sıra geldi sunuma. Yaptığımız 10 tasarımıda alt alta koyduk ve numaralandırdık ve müşterimize yolladık! Aman sakın! Bu çok yanlış bir davranış... 

Yapılan her logonun farklı karakterleri & farklı duyguları çağrıştırabileceğini unutmayarak gerekir. Burada doğru olan her logo için ayrı bir sunum yapmamızdır. Çoğu zaman bizim logoyu yaparken düşündüklerimizi müşteri bir anda göremeyebilir. Sunumla bunu ona hissettirmemiz gerekir. Aynı platform üzerinde onlarca logo arasından beğenilmeyen bir logonun tek sunumda farklı nesneler üzerinde sunumuyla beğenildiğine birçok kez şahit oldum.


Logo Tasarımında Sunum Önemlidir
Logo Tasarımında Sunum Önemlidir

Yazımın başında söylediğim gibi "Unutmayın; Logoyu Üreten Tasarımcı olsa da Oluşturan Firmanızdır" bu yüzden Logo Tasarımına önem veriniz. Logoyla beraber kurumsal kimliğinizi oluşturmak üzere profesyonel bir yardım almak isterseniz bizi arayabilirsiniz.

KORDİZAYN WEB DESİGN









14 Oca 2014

Kişisel Web Site Tasarımı - Korhan Çağla

Korhan Çağla Kimdir? 

1998 Yılında Marmara Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Resim Öğretmenliği bölümüyle beraber başlayan sanat hayatını daha sonra aldığı yazılım uzmanlığı eğitimleriyle birleştirip, Estetik ve Mükemmeliyetçi yaklaşımım dışında bu sektörde 20 yıla yakın tecrübelerini sizlerle paylaşmaktan herzaman zevk duyan biridir" 

Worldpress temalarından esinlenerek yapılmış bir tasarım. Sitenin arayüzü CSS 3.0, jquery, javascript ile oluşturulmuştur. Web Sitesi: www.korhancagla.com/ (Web site linklerindeki tasarımlar yenilenmiş ya da değiştirilmiş olabilir yapılan orjinal çalışmalar yukarıdaki banner'da göründüğü gibidir.)

Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Site Ana Sayfası
Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Site Ana Sayfası

Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Sayfası
Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Sayfası

Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Sayfası Alt Sayfa
Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Sayfası Alt Sayfa

Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Sayfası İletişim Sayfası
Korhan Çağla için yapılmış Kişisel Web Sayfası İletişim Sayfası

7 Oca 2014

Filmde ve Fotoğraflarda Manipülasyon

Filmde ve Fotoğraflarda Manipülasyon Tekniği

Fotoğraf da Manipülasyon Tekniği
Orjinal ve Efekli Halleri...

Fotoğraf da Manipülasyon

Manipülasyon; yeniden üretmek, yenisini yapmak, çoğaltmak, türetmek, kopyasını çıkarmak gibi anlamlara sahip olup fotoğrafçıların sık kullandığı bir kelimedir... Fotoğrafda çok kullandığımız bu olay günümüzde artık o kadar göze normalmiş gibi gelmeye başladı ki artık biz bile baktığımızda bir fotoğraf üzerinde oynama varmı yokmu yani orjinal mi çözümlemekte zorlanıyoruz. Manipülasyonun farklı teknikleri var bunlara ilerleyen günlerde detaylı olarak değineceğiz.


Kemal Sunal - Çöpçüler Kralı Filminden Renklendirme Manipülasyon
Kemal Sunal - Çöpçüler Kralı Filminden

Filmlerde Manipülasyon

Fotoğrafın haricinde günümüzde eski Türk filmleri üzerinde de oynama yaparak sanki günümüzde çekilmiş gibi yapıldığını görmekteyiz buda Film Renklendirme yada Film de Manipülasyon oluyor.

6 Oca 2014

Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği

Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği
Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği

Röprodüksiyon nedir?

Röprodüksiyon kelimesinin gerçek anlamı; bir sanat eserinin aslına uygun kopyasıdır. Bu işlem genelde basım yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır.

Bir eserin bu anlamda çoğaltılması ve röprodüksiyon sayılabilmesi için, özgün yapıtın gerçekte tek nüsha olarak yapılmış olması gerekir yani Röprodüksiyonu aslında kopyadan ayıran özellik, onun taklit olmayıp, yalnızca özgün yapıtın özgün tekniği dışında bir teknikle yeniden üretilmesidir. İşte bu yüzden bu yeni oluşum kopya sayılmaz.

Fotoğraf çekiminden sonra Retouch  Tekniği ile birleştirildiğinde ortaya çıkan çalışmalarınızda aşağıdaki gibi mükemmel sonuçlar elde etmemiz mümkün olacaktır.

Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği 1
Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği
Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği 2

Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği
Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği 3

Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği 4

Gothic girl
Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği 5

gothic art, gothic, gothic girl, dark gothic
Fotoğrafta Reprodüksiyon Tekniği 6